Door: Frans de Laat

In de jaren zeventig woonde ik als student op kamers in Tilburg. Niet zoals veel studenten op een kamer in het centrum, maar in een oude varkensstal. Ik huurde bij een boer aan de Zwartvenseweg, tegenover de Warande, een kamer. Hij had zijn oude varkensstallen omgebouwd tot studentenkamers. De boerderij was nog in bedrijf, dus ik kon ’s avonds ook wel eens een koe zien kalven; heel wat anders dan het studentenleven ’s avonds in de kroeg,  waar ik overigens ook volop aan deelnam.

In de eerste instantie woonden er vier studenten, later acht en daarna twaalf. Het was prima wonen, maar de tussenwandjes waren erg dun. Toen mijn ouders op bezoek waren zei ik een keer: “Het is wel erg gehorig hier.’ En toen antwoordde mijn buurman uit de kamer ernaast: ‘Ja, erg gehorig!’

Als ik naar college ging wandelde ik elke ochtend naar de universiteit, een minuut of twintig door de natuur en in stilte. De eerste mensen kwam ik pas op de universiteit tegen.

Ik heb er twee jaar gewoond. Een paar maanden nadat ik er weg was, werden de studenten die er toen woonden ’s ochtends wakker van de slopers die voor de deur stonden. Het bleek dat de boer in strijd met het bestemmingsplan de kamers verhuurde. Hij had alle waarschuwingen van de gemeente in de wind geslagen en bleef kamers gewoon verhuren. De studenten wisten van niks en waren niet door de boer geïnformeerd dat ze weg moesten.

De universiteit ligt in de Warande en de college’s werden in de jaren zeventig elke middag om half twee onderbroken door het geluid van de stoomtrein die over het ‘Belsch lijntje’ reed. Rondom de Warande liep een spoorlijn, een internationaal spoor naar België. In de zeventiger jaren werd het gebruikt door een toeristische stoomtrein. Vijf minuten na het passeren van die trein kwam er een mannetje op de fiets achteraan om de brandjes te blussen die waren ontstaan door de trein.

Restanten van het Belsch lijntje zijn nog te zien bij station Tilburg-West. Een derde spoor loopt daar dood. De route van het spoor rondom het park is nu een fietspad.