078 resultaat

In 2012 bestond de Tilburgse Warande 300 jaar. Een speciaal opgerichte projectgroep heeft dit gevierd met een reeks aan verschillende actviteiten ter plekke: de Week van de Warande. Educatie,debat, beelden verhalen, architectuur en verschillende vormen van muziek zijn hierbij aan bod gekomen. Er is niet alleen aandacht besteed aan de ‘echte’ geschiedenis. Zo wordt m.b.v. Brabants Dagblad en nieuwe media de beelden en verhalen over de Warande van vele Tilburgers verzameld en getoond. De actualiteit heeft een plaats
gekregen met een speciaal voor de gelegenheid gemaakte augmented reality smartphone- app. Ook zijn er ecologische expedities gehouden. De week is afgesloten met een reeks van optredens met jazz en klassieke muziek.

Dit alles is tot stand gekomen in samenwerking met veel verschillende partners in de stad. Dat spreekt wellicht haast voor zich maar in dit geval was het echt van doorslaggevend belang. Tevoren was al duidelijk dat dit project met een relatief korte voorbereiding in een tijd van bezuinigingen op cultuur het moeilijk zou krijgen om gerealiseerd te worden. Gaandeweg de voorbereiding bleken dan ook sommige subsidies toch niet beschikbaar te zijn. Daarop is noodgedwongen tussentijds het budget aangepast. Dankzij de extra inzet van grote en kleine private sponsors én de extra onbezoldigde inzet van bedrijven en medewerkers, is het toch gelukt om alle ambitie ’s die waren benoemd voor een (vol)waardige Feest Week van de Warande te realiseren.

Er is in de media veel belangstelling geweest. Naast de volgers van de facebookpagina en de website waren er herhaald artikelen in Brabants Dagblad, Tilburgse Koerier en Stadsnieuws. Ook Lokale Omroep Tv Tilburg en Omroep Brabant besteedden er aandacht aan.

Aanleiding
In 2012 bestond de Tilburgse Warande 300 jaar. Welbeschouwd is de Warande een van de grootste monumenten die Tilburg rijk is. Daarom mocht dit bijzondere feit niet zomaar voorbij gaan. De Warande vervult nog steeds haar eigen bijzondere rol in de Tilburgse samenleving. Het stadsbos is groene long, attractiepark, sportpark en evenemententerrein. Maar ook het romantisch decor voor een nieuwe liefde, een plaats om even te genieten van stilte, of een plek om zomaar wat rond te hangen op een mooie zomerdag. Vele Tilburgers hebben hier hun voetstappen liggen, als kind én als volwassene. Reden te meer voor een mooi verjaardagsfeestje.

de Week van de Warande
De Week van de Warande was een aaneengesloten periode in september waarin op diverse manieren voor verschillende doelgroepen activiteiten en evenementen in de Warande plaatsvinden. De meeste evenementen hebben vindt in principe in de open lucht plaats gevonden, omgeven door het prachtig zomergroen. Dankzij het prachtige weer was het slecht-weer-scenario i.s.m. de diverse ‘buren’ van de Warande (Universiteit, van Lanschot bankiers , Auberge du Bonheur) niet nodig. Bij de invulling van de programma onderdelen is thematisch de aansluiting gezocht bij het historische (barok) of landschappelijke (natuur) gegeven. Er is in het programma veel ruimte geweest voor lokale groepen. Een prachtig slot van de week werd gevormd door een barokconcert van het von Hessen Kassel Collegium Musicum, met daarin o.a. leden van de Nederlandse Bach Vereniging. Dit concert werd voorafgegaan door korte speeches van burgemeester Noordanus en dr Behr, ambassadeur van Duitsland.