basisonderwijstijdActiviteit
Natuurexpeditie basisonderwijs

Partner
Fontys Hogescholen - PABO
IVN natuur- en milieueducatie 


Omschrijving
De Warande is het ideale decor voor de natuurexpeditie die IVN Tilburg samen met Fontys Pabo organiseert voor basisscholen gelet op de combinatie van natuur, cultuur en erfgoed. Eerst maken de leerlingen een speurtocht door het bos. Wie weet komen ze daarbij een graaf tegen uit de tijd waarin het park werd aangelegd…Dan volgt de natuuropdracht: wie kan de mooiste ketting of hoed maken met materialen uit de natuur? Van de producten én hun makers wordt een mooie foto gemaakt als herinnering aan deze heel bijzondere schooldag. Voorbereiding Vanaf april tot september eens per 3 weken overleg tussen hoofdrolspelers

Voorbereiding
studenten tijdens bijeenkomsten op de PABO (toelichting draaiboek door Veerle Vergeer) en in de Warande (toelichting op natuur/cultuur Warande door IVN)

Uitvoering
De uitvoering verliep volgens het didactisch principe van verhalend ontwerpen. De acteurs creëerden een (historisch) decor waarmee ze de leerlingen verleidden de opdrachten uit te voeren. Halverwege de expeditie konden de leerlingen even ontspannen. Daarna gingen ze verder met de creatieve opdracht. Ter afronding werden foto’s gemaakt van ieder groepje en werden de leerlingen door de acteurs uitgezwaaid. Op beide dagen viel wat regen maar dat had geen grote invloed op de uitvoering.

Deelnemers en bezoekers 4 gidsen
ca 150 basisschoolleerlingen

Bijzonderheden
Wilma de Koning, lid CvB Fontys en lid CvA Week van de Warande, was aanwezig om de start van de natuurexpeditie op vrijdag 14 september bij te wonen.