videomaptijdActiviteit
Avond der Vocalen
Lizet van Beek | Jacqueline Hamelink | Enfin
Souvenir Jeugdkoor Tilburgs Vocaal Ensemble

Partners
alle deelnemende uitvoerenden


Omschrijving
De thema’s Bach/barok, sterrebos/natuur kwamen in de gekozen muziek naar voren. Daarme sloot het concept van het programma van deze avond aan bij ‘de Week’ in het algemeen en de Barokavond in het bijzonder. Bij het jeugdkoor kwam met name de natuur aanbod met de keuze van een aantal (jungle)liederen uit de ‘ Lion King’ . Bij het Tilburgs Vocaal Ensemble was het meer de link met Bach ; de delen uit de Mis van Rossini die het TVE ten gehore bracht bevatten verwijzingen naar Bach door de op Bach geïnspireerde componeer technieken (de Fuga) die Rossini in dit werk hanteert. In het requiem van Nico Langenhuijsen vertolkt door Lizet van Beek, Jacqueline Hamelink, en Strijkkwartet Enfin zaten op een prachtige manier citaten van Bach’s cello suites verweven. Nico Langenhuijsen vertegenwoordigt daarnaast de initiatiefnemers van de nieuwe jazz in Tilburg, een verwijzing naar de eerste jazz in Tilburg die naar zeggen in de Warande werd uitgevoerd.

Voorbereiding
In de voorbereiding is drie maal overlegd over de inhoud en aard van het programma van de koren. Het onderdeel met het requiem van Nico Langenhuijsen is later ingevuld.

Uitvoering
Programma Souvenir Jeugdkoor
- L’Echo / Orlando di Lasso
- Mijn Geloof / Andries Clement
- De prins op het witte paard / Arjan van Baest
- de Leeuwinnenjacht en One by one / the Lion King

Programma Lizet van Beek, Jacqueline Hamelink, Enfin
- Poezie en geïmpoviseerde muziek / van Beek/ Hamelink
- Requiem (voor sopraan, cello solo en strijkkwartet) / Nico Langenhuijsen

Programma Tilburgs Vocal Ensemble
- Petite Messe Solennelle G.A. Rossini solisten Peggy Hegeman, Florieke Beelen, Maarten van den Hoven en Frank Hermans / begeleiding Ben Martin Weijand piano / Rob Nederlof harmonium

Deelnemers en bezoekers
60 uitvoerende musici
132 bezoekers

Evaluatie
Door de zomervakantie is de voorbereiding enige tijd onderbroken geweest. Voor het jeugdkoor was dit een lastig gegeven, omdat de zangers snel hun repertoir kwijtraken, hetgeen in korte tijd weer moest worden opgepakt. Dat is wonderwel goed gelukt. Al met al een zeer gedenkwaardige avond alleen al door de programmering maar ook door de geweldige uitvoeringen. Met dank ook aan Bernard Jussen voor de goede geluidsversterking.

Bijzonderheden Rob Nederlof reed zijn radiator kapot bij het aanvoeren van het harmonium voor het TVE. De (toch aanzienlijke) schade viel gelukkig onder de vrijwilligersverzekering die gemeente Tilburg voor haar vrijwilligers heeft afgesloten.